Bahne Hansen
(Ca. 1600-)
Metta
Hans Bansen
(-1678)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. NN
2. Anne Benans

Hans Bansen

  • Født: Husum, , Schleswig-Holstein, Germany
  • Parforhold (1): NN
  • Parforhold (2): Anne Benans cirka 1676 i Thisted, Hundborg, Thisted, Denmark
  • Død: 1678, Thisted, Hundborg, Thisted, Denmark

  Notater:

Den 6.2.1672 bekræfter Kongen hans bevilling som farver i Thisted.

Den 7.3.1676 fik han bevilling på at ægte Anna Benans uanset han til forn hendes søskendebarn til ægte haft haver.

Christian V. bevilger og tillader, at afgangne Hans Bansen farvers efterladte børn, nemlig Urben, Ade, Mette og Salme Bahnsen, må farver håndværk og perseri, tillige med andre, udi vor købstad Thisted, samt Thy og Mors amter, i deres faders sted, lade bruge og fortsætte. Dog så længe de er i deres umyndige år, ved en dertil dygtig og beqvem person forrettet, hvormed deres faderbrødre, Henrich og Christian Bahnsønner, efter egen erbiudelse imidlertid, tilbørlig og indseende skal have, på det at med hvis, som hos dem forarbejdes, tilbørlig vorder omgået. Hafnia 25 marts 1678.
1682 blev hans børns hus i Tisted med en lille Kaalhave og øde Gaardsrum desligeste tvers over Stranden en Farverbod, takseret til 40 Rd.
Kilde: Danske Demografisk Database.

Thisted Købstads Tingbog 1670:
Jensen Aalborg på borgmester Christian Mortensens vegne, har ladet stævne borgmester Tomes Madsen og irettelægger obligation og pantebrev af 22/10 1669 på 20 rdl. med pant i Tomes Madsens 2 boder på bryggen syd for hans gård, hvilke boder bruges af Hans Bahnsen, farver.
Christian Mortensen irettelægger en dom af Thisted byting 8/10 1670, som melder, at borgmester Tomas Madsen har udstedt tre obligationer til Christian Mortensen. De skulle være betalt for rum tid siden, og derfor får Christian Mortensen nu udlæg i pantet, bl.a. i to boder tvært over for hans hus, som farveren Hans Bahnsen har i leje, 5 fag, et lejehus på Bjerget, som Mads.....
(9/3). Dom: Hr. Anders Pallesen skal betale. 2. marts. Poul Salmansen i Vester Vandet skøder til Jesper Bor Christensen noget ejendom i Thisted, som er udlagt til Poul Salmansen for gæld i sal. Anders Pedersen Leginds og sal. borgmester Mikkel Sørensens boer, nemlig af Anders Leginds gods (noget markjord) og hus- og gårdspart efter skiftebrev efter Anders Legind 30/5 1661. Desuden et kålgårdssted, liggende med det hus, Skaris Christensen ibor til vestre side, byens gyde norden til, og Anders Leginds gårdsrum og ejendom sønden og østen til, efter skiftebrev efter sal. Mikkel Sørensen. Poul Salmandsen i Vester Vandet irettelægger et pantebrev fra borgmester Tomas Madsen på 70 rdl., som skal betales til kyndelmisse 1673. Pant i et ladehus østen i hans gård, østen til porten fra vejen, og sønden, til det lange hus tager ved, som er tre gulve og en lo, og i et hus, kaldet Nørstue østen i gården mellem bemeldte lange hus og ralingshuset, desuden et hus vesten og sønden i gården, vender med sønder ende på Hans Bahnsen Farvers hus og med nordre ende på haffuen (haven el. hoven). 875 Thisted Købstads Tingbog -1672
(8/6). Købebrev, hvorefter borgmester Christian Mortensen Lelius sælger til Hans Bahnsen farver, den ret han har i to boder sønden Tomas Madsens gård på bryggen bestående her i byen, som har tilhørt Tomas Madsen, men er udlagt til borgmesteren for gæld. 880 Thisted Købstads Tingbog -1672
Købebrev fra Christen Jepsen i Sønderhågård til Hans Bahnsen, farver, på det lange hus vester i borgmester Tomas Madsens gård og den vestre lade, som alt er udlagt til ham, Niels Boysen og Maren Madsdatter, Niels Tinstrups hustru på skiftet efter Tomas Madsens hustru Kirsten Jensdatter, men som han siden har købt af Niels Boysen og Maren Madsdatter, for såvidt angik deres part.
Byfogeden, Hans Johansen, lader stævne Hans Bahnsen farver, og lod læse et tingsvidne (af 21/11) om, at han havde lovet at betale Kirsten Steffensdatters lejermålsbøder, da hun var hans tjenestepige. Hans Bahnsen nægter at han har lovet at betale og hævder, at Kirsten Steffensdatter ikke er fæstet i hans tjeneste, men kun gør en dags arbejde en gang imellem, så bøderne må søges hos hende. Dom: Da vidnesbyrdene er modstridende, indfindes sagen for landsdommerne. 5. december.
Christian Mortensen Lelius sælger til Hans Bahnsen farver et stykke af det gårdsrum, som sal. borgmester Tomas Madsen ejede, og som ligger op til Hans Bahnsens raling. (21/11 1674). Christen Nielsen Torsted køber af Maren Eriksdatter i Skinnerup, sal. Niels Sørensens enke, det hus, som hendes søster Mette Eriksdatter ejede.
19. juni. Peder Mortensen Skrædder lader tilbyde Mads Pedersen, sal. Peder Madsen rådmandens søn hans arv efter hans fader, da han er sin egen værge og langt over den alder efter loven, så Peder Mortensen ville ikke svare til arven mere. Mads Pedersen er stævnet i sal. Jens Andersen Fjerritslevs hus. (17/7). Købebrev fra Peder Bendixen i Vester Vandet til Hans Bahnsen farver på et hus med en lille have næst norden ved i sal. borgmester Tomas Madsens gård, som har været pantsat til Peder Bendixens formand (Poul Salmandsen) og blev udlagt ved skiftet efter sal. borgmesters hustru. Laurits Jensen, forrige byfoged, fremlægger en stævning fra velbårne fru Maria Vlaming, major Walter Roland von Stenvichs, mod Hans Axel Pors til Ullerupgård, fordi han og hans medfølgere har slået alle vinduer ud i begge hendes stuer i den gård i Nørregade, som hun bor i. Borgmester Christian Mortensen protesterede på Hans Axel Pors's og egne vegne, og krævede, at hun skulle bevise, enten at gården tilhørte hende, eller hun havde lejet den med borgmesters og råds samtykke, og at hun endnu virkelig bor der. Han mener derfor, at denne sag ikke er fru majorens, men byfogedens på kongens vegne og borgmestre og råd på byens vegne, og formynderne på de umyndige arvingers vegne. Dom: Da gården ikke tilhører fru majorskens osv. som påstanden.
(1/12). Hans Høg, farver, fremlægger forrige tingsvidne om forbud mod Jens Mortensen farvers virksomhed. Jens Mortensen mener, at forbudet er ugyldigt, da HHs privilegium ikke indeholder noget om, at andre ikke må farve, og JMs privilegium er ældre. Hans farveri er indrettet af Hans Bahnsen efter kgl. 1127 Thisted Købstads Tingbog - 1688


Hans blev gift med NN. (NN døde i Thisted, Hundborg, Thisted, Denmark.)


Hans blev derefter gift med Anne Benans cirka 1676 i Thisted, Hundborg, Thisted, Denmark. (Anne Benans døde i Thisted, Hundborg, Thisted, Denmark.)